Informacije za članove travanj 2020.

Poštovane članice i poštovani članovi naše udruge Iseljenici, povratnici i useljenici – IPU,

Vjerujem kako ste u ovim iznimnim, nikad zabilježenim, povijesnim zbivanjima i vremenima, svi vi, članovi vaših obitelji i vaši prijatelji, zdravi i dobro zbrinuti.

Kako i sami znate, prema našem Statutu, članku 26., svake godine smo dužni održati redovitu Skupštinu udruge. Do sada je to bilo u tijeku travnja. Kako je u ovim novonastalim okolnostima to nemoguće održati zbog mnogih razloga i zabrana, prilika je da vas pismenim putem obavijestim o tome. Velika većina nas je sada kod kuće i bez većeg ili važnijeg razloga, nije nam dopušteno slobodno se kretati ni unutar istog grada, a pogotovo između različitih mjesta i gradova. Stoga vas svih izvješćujem kako ćemo održavanje naše Skupštine odgoditi do daljnjeg. Kada se stvore uvjeti za to, svi ćete pismenim putem biti obaviješteni najmanje sedam dana prije održavanja naše Skupštine.

Tijekom proteklog razdoblja više puta se sastao Upravni odbor na kojem se raspravljalo o mnogim temama važnim za udrugu i njene članove, a sve na temelju Plana za proteklu godinu. Izdvojila bih dva zaključka koja se tiču udruge i članova, a to su organizacija okruglog stola sa kompetentnim ljudima vezanim uz teme važne za povratnike i buduće povratnike, u prvom redu izbjegavanje dvostrukog oporezivanja mirovina gdje bi zahtijevali pismeno očitovanje sa nedvosmislenim i jasnim zaključcima. Okrugli stol smo planirali održati tijekom ožujka, ali sada ćemo pričekati neko bolje vrijeme. Druga tema je vezana uz izlet i zajedničko druženje. Ponuđena su bila dva termina, svibanj ili rujan, Lika ili Vinkovci. Za sada sigurno ne računajmo na svibanj, a za sve ostalo ćemo pratiti razvoj događaja o čemu ćemo vas pravodobno izvijestiti.

Podsjećam vas na vaše obveze kao članove udruge, kako smo na zadnjoj Skupštini donijeli i novi Statut u kojem smo izglasovali u člancima 13.,14. i 20. Prava, obveze i odgovornosti redovnih članova prema kojima smo dužni platiti članarinu za tekuću godinu (dakle, sada za 2020.) do kraja 1. tromjesečja tekuće godine (do kraja ožujka). U ovim novonastalim okolnostima, ljubazno molim sve one članove koji nisu to uradili, neka to učine tijekom travnja. U slučaju produžetka karantene, tolerirat će se uplata i tijekom svibnja. Svim članovima koji su uredno ispunili svoju člansku obvezu, toplo zahvaljujem.

Na kraju bih vas nešto zamolila. Znam kako je većina naših članova relativno zbrinuta u svojim domovima i u krugu svojih obitelji. Ali možda neki od nas nisu u takvoj situaciji i bilo bi svakako dobro da dobijemo takve informacije na vrijeme, na brojeve telefona navedene na našoj web stranici udruge ili da nam javite pismom, ako nemate drugu mogućnost. U ovim teškim trenucima ne smijemo dozvoliti da bilo tko od nas bude sam i u potpunoj odvojenosti od društva. Potrudit ćemo se prema svojim mogućnostima, pa makar i sa blagom riječju, pokazati vam kako smo kao članovi naše udruge, ali prvenstveno kao ljudi, spremni priskočiti jedan drugom u nevolji. Kako ovo ne bi bilo jedino loše što se događa, naš glavni grad Zagreb, 22.03.2020. u ranim jutarnjim satima, zadesio je snažan potres. Nastala su velika materijalna oštećenja, ozlijeđeno je više ljudi, a nažalost život je izgubila 15-godišnja djevojčica. Za sada nemamo nikakvih informacija da je bilo koji naš član ozlijeđen ili da je pretrpio neku materijalnu štetu.

Predsjednica Ruža Studer

Svako dobro želi Upravni odbor IPU