Održana izvanredna i izborna Skupština Udruge Iseljenici, povratnici i useljenici

Budući da je prošle godine predsjednik Udruge IPU, g. Zlatko Jambrešić podnio neopozivu ostavku, stekli su se uvjeti za sazivanje izvanredne i izborne Skupštine.

Nakon dobro obavljenih priprema, dana 26. travnja 2019. sazvana je i održana na zadovoljstvo svih prisutnih izvanredna i izborna Skupština u prostorijama Udruge Zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“,

Skupštinu je otvorio dosadašnji dopredsjednik, g, Mihael Vidaković koji je prigodnim riječima pozdravio okupljene za stolom i sve one pred ekranima koji su Skupštinu pratili putem video-linka..

Skupština je nakon izbora radnog predsjedništva donijela važnu, jednoglasnu odluku o prihvaćanju novog Statuta Udruge koji je donio neke novine. Tajnica Udruge gđa Ruža Studer Babić podnijela je izviješće o dosadašnjem radu iz kojeg je bilo vidljivo da su u Udruzi mnogi iseljenici i povratnici dobili savjet, pomoć i odgovore na pitanja kad su se suočili s problemima. Udruga se intenzivno tijekom prošle godine bavila pitanjima oporezivanja mirovina povratnika, porezne rezidentnosti kao i pitanjima oko odjave i prijave prebivališta, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Skrenula je pažnju i na web stranicu udruge. Financijsko izviješće i stanje blagajne podnijela je knjigovotkinja Udruge, gđa Tajana Maraković.

Pristupilo se nakon toga prijedlozima i glasovanju za tijela Skupštine te su donijete odluke većinom glasova između više predloženih kandidata čime se potvrdilo demokratsko pravo svakog punopravnog člana kako bi mogao biti predložen i izabran.

Za predsjednicu Udruge IPU izabrana je gđa Ruža Studer Babić.

Izabrana su i dva dopredsjednika Udruge: g. Mihael Vidaković i g. Ivica Žuljević.

Upravni odbor nakon ove skupštine čine uz predsjednicu, dva dopredsjednika te još četiri novoizabrana člana; gđa Ana Čop, gđa Mara Vitols Hrgetić, g. Mića Vulić i g. Josip Jakšić.

Za tajnicu Udruge izabrana je gđa Tina Stojanović Bušljeta.

U Nadzorni odbor izabrani su gđa Mirjana Zajec-Vulić, gđa Gordana Paton i g. Mijo Matić, dok je za likvidatora izabran g. Novica Rakočević.

Nova predsjednica se obratila svima sa zahvalom nakon čega je podnijela i plan rada za tekuću godinu u kojem je istaknula nastavak započetih aktivnosti i najavila organiziranje okruglih stolova na temu iseljeništva, povratnika i useljeništva, organizaciju izleta za članove kao i razvijanje suradnje s drugim Udrugama.

Pod točkom razno razvila se diskusija koju je potaknuo „svježi“ povratnik g. Josip Jakšić o temi koja je itekako aktualna među iseljenicima, a tiče se poreza za povratnike. Iz njegovog primjera proizišlo je kako je svaki povratak individualan, pa je potrebno dobro ga pripremiti.Preporuka je dobro se informirati prije prije povratka u domovinu kako bi se izbjegli problemi.

Pri samom kraju službenog dijela, u ime Udruge Zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“, nazočnima se obratio gospodin Zdravko Vladanović, kao kančelir Udruge te u kratkim crtama upoznao prisutne s poviješću Poljica i očuvanju tradicije koju njeguju članovi ove zapažene Udruge. Istaknuo je kako se to djelovanje ne ograničava samo na Zagreb i Poljica, već svi članovi s ponosom pronose glas, kako u Hrvatskoj tako i izvan granica domovine, o bogatoj povijesti Poljica. Jedan od članova Malog stola izabran je dopredsjednika IPU, što Poljičanima predstavlja osobitu radost.

Skupština je završila uz skromni domjenak i dostojanstveno veselje. Budući da su skupine navedene u nazivu Udruge (iseljenici, povratnici i useljenici) sa svojim problemima i pitanjima najčešće prepušteni sami sebi, Udruga je motivirana i voljna uhvatiti se posla. Mnogi već prate rad Udruge putem facebooka i web stranice www.ipu.com.hr koja nudi mogućnost učlanjenja.

Svi zainteresirani koji imaju pitanja vezana uz rad Udruge, mogu se javit putem maila: iseljeniciipovratnici@gmail.com