Sastanak Udruge Iseljenici, povratnici i useljenici

 

U petak, 2. prosinca 2016. u Matici Iseljenika Hrvatske održao se sastanak sa članovima Udruge IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici, sa sljedećim

DNEVNIM REDOM

 • Pozdrav gostima sastanka i članovima Udruge
 • Pozdravna riječ gostiju
 • Dosadašnji rad Udruge
 • Problemi retroaktivne naplate poreza
 • Porezna reforma
 • Razno

Razlog sastanka bili su u prvom redu problemi članova koji su suočeni s retroaktivnom potražnjom naplate poreza za 2012.,2013.,2014. i 2015. godinu.

Da bi članovima ponudili odgovore na mnogobrojna pitanja, na sastanak su pozvani stručnjaci;

 • Iz Državnog Ureda za Hrvate izvan RH nazočile su Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva i
 • Mirjana Vatavuk, načelnica Sektora za statuse i pravni položaj Hrvata
 • Pozivu su se odazvali iz središnjeg ureda porezne uprave Dalibor Legac odjela za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, i
 • Dalio Dalmatin iz Središnjeg poreznog odjela za naplate

 

– Dosadašnji rad udruge kratko je iznijela tajnica udruge: Ruža Studer.

Nakon prvog sastanka, koji se održao 26. ožujka 2016. u Matici iseljenika Hrvatske,     donesena  je odluka – osnovati Udrugu, jer se tako može učinkovitije djelovati.

Zbog aktualnih problema retroaktivne naplate poreza i općenito zbog visokih poreznih stopa na inozemne mirovine, već kratko nakon tog sastanka upućene su molbe za razgovor u Državnom uredu i Odboru za Hrvate izvan RH. Početkom lipnja ti su se razgovori i održali. Već tokom razgovora s predstojnikom državnog ureda Zvonkom Milasom i članovima Odobra dobio se utisak da su probleme prepoznali.

Pored tih sastanaka, poslani su dopisi:

 • Uredu Predsjednice Republike Hrvatske
 • Uredu ministra financija
 • Poreznoj upravi
 • Nekoliko puta o tim se problemima govorilo u emisiji Glas Hrvatske.
 1. krajem listopada predsjednik i tajnica Udruge gostovali su o istim problemima u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”.
 2. Sve te probleme prenijeli su u listopadu na sastanku Ravnatelju porezne uprave, Zdravku Zrinušiću i
 3. uputili mailove Klubovima Saborskih zastupnika.

 

Udruga je registrirana početkom rujna i nakon toga poslane su pristupnice upisanim članovima. Već i prije osnivanja, od siječnja 2016. intenzivno se razgovaralo sa članovima o postojećim problemima. Odgovorili se na puno poziva i  pitanja postavljenih putem mailova. Uz to, trebalo je pratiti i Facebook grupu, gdje je ponekad dolazilo do intenzivnih diskusija. Pitanja u pisanom obliku naših članova, kako iz Hrvatske tako I iz inozemstva, u više su navrata proslijeđena na nadležne  adrese, u prvom redu državnom uredu.

Od osnivanja, uredno se vodi lista članova i  upravno tijelo se nekoliko puta sastalo sa tvrtkom Numeralis koja vodi računovodstvo Udruge.

Pod drugom točkom dnevnog reda riječ su imali gosti. Ivana Perkušić predstavila je Državni ured i osvrnula se na rad Ureda proteklih godina. Objasnila je da nažalost proteklih godina nisu imali sluha kad su pisali u ime iseljenika i povratnika o problemima s visokim poreznim stopama. Pozitivno se osvrnula na sadašnjeg ministra financija, Zdravka Marića koji je jako brzo reagirao te u poreznu reformu od samog početka unio izmjenu poreznih stopa na inozemne mirovine. Naglasila je da ured stoji na raspolaganju za sva pitanja koja iseljenici i povratnici imaju.

Dalibor Legac detaljno je objasnio postupanje porezne uprave kad je u pitanju oporezivanje inozemnih mirovina. Već tokom njegovog predstavljanja i izlaganja, nazočni su članovi počeli postavljati pitanja.

Otvorena je tako i treća točka dnevnog reda – retroaktivna potražnja poreznih uprava, koja je zauzela najviše vremena. Primjer – izlaganje člana Zdenka Kalina, duboko je dirnuo nazočne. Već 2013., čuvši da je postao porezni obveznik otišao je na poreznu upravu i postavio pitanje što mu je činiti ? Pošto mu je referentica rekla da mora čekati dok mu se oni jave, to je i učinio. Nakon toga su mu tek u rujnu 2016. počela stizati rješenja s potražnjom da se dug plati u određenom kratkom roku. Zbog nemogućnosti plaćanja traženih iznosa upao je u velike financijske probleme. U zadnje vrijeme ima i zdravstvenih problema, objasnio je i naglasio da je do tada bio zdrav čovjek. U međuvremenu se plaši otvoriti poštanski sandučić. Njegova priča je slična mnogima koji su se udruzi javili i iznijeli svoje probleme.

Dalibor Legac i Dalio Dalmatin iz porezne uprave pokazali su razumijevanje za ogorčenost svih koji su pogođeni ovakvom situacijom, i strpljivo odgovarali na pitanja.

Tokom ove diskusije postavljena su i neka nova pitanja s kojima su se prvi put suočili.

Do sada se, vezano uz retroaktivnu naplatu, diskutiralo o redovnoj starosnoj mjesečnoj mirovini i II. stupu. Sastanku je nazočio jedan član koji je prikazao svoj primjer i jednokratnu isplatu I. stupa. To se događa kad je doprinos trajao manje od 10 godina. Postavio je s pravom pitanje zašto na taj dio  mora platiti porez po visokim stopama kad se s tim iznosom mora financirati do kraja života. U diskusiji su savjetima učestvovale Ivana Perkušić i Mirjana Vatavuk. Legac je pojasnio da su iz porezne uprave od samog početka upozoravali na porez, te da su povratnicima iz Švicarske na upite uvijek dali ispravne informacije kad je u pitanju bila isplata II. stupa – povratnici su znali da će se i to oporezivati i po kojim stopama.

Dalio Dalmatin iz sektora za naplatu, informirao je da jedinu zakonsku mogućnost nudi upravni ugovor. Kad se ugovor ispuni, otvara se mogućnost otplate kamatnog duga u maksimalno 24 rate. Upućuje nazočne da se obavezno jave poreznoj upravi, da ne bi došlo do ovrhe. U diskusiji se također dobio jasan odgovor da nema mogućnosti otpisati kamate koje je porezna uračunala u retroaktivnoj potražnji.

Ivana Perkušić izjavila je da su iz državnog ureda razgovarali s ravnateljem PU, Zdravkom Zrinušićem, te da su uputili dopis da se povratnicima omogući otplata duga u više rata bez kamata. Taj odgovor još uvijek čekaju i proslijediti će ga nakog primitka tajnici udruge IPU koja će informirati članstvo. Iz državnog ureda također je upućen dopis poreznim upravama u kojima ih se zamolilo da povratnicima pomognu u ispunjavanju obrazaca.

O spornom upravnog ugovoru koji je u porezni zakon unesen 2015. diskutiralo se duže. Ugovor između ostalog traži da se uz podnositelja u njega unese netko (u ovom slučaju jamci) tko garantira otplatu duga, i već je to mnogim umirovljenicima veliki problem. Dalmatin je objasnio da je ugovor u prvom redu namjenjen pravnim osobama i da razumije negodovanje koje je na ovom skupu, vezano uz ugovor bilo očito.

Ivana Perkušić predložila je da se sporni zakon izmjeni. Da bi se to dogodilo, potrebno je pokrenuti inicijativu. Nakon što je Perkušić najavila da se  uskoro sastaje Vladin Savjet i rekla da će na taj skup prenijeti svoje utiske  sa ovog sastanka, diskutiralo se i o Savjetu. Iz komentara sudionika ovog sastanka moglo se prepoznati da o Savjetu i ne vlada pozitivno mišljenje. Iako su iseljenici zadnjih godina suočeni sa raznim problemima, kad je u pitanju Švicarska, do sada nitko od njih nije dobio niti jedan savjet od njihovog zastupnika. Kritično je komentirana uloga Savjeta i njegova djelotvornost. S ovog sastanka članovima Savjeta je poslana poruka da bi taj posao mogli raditi i bez ikakve naknade, te da bi mogli financirati sami svoja putovanja.

Prije nego su sastanak napustile, Perkušić i Vatavuk su zahvalile na ovom konstruktivnom sastanku i naglasile da će se uvijek odazvati pozivu i skupu na kojem će se tražiti odgovori za povratnike i iseljenike.

Pošto su sudionici ovog sastanka imali potrebu uputiti i osobna pitanja djelatnicima PU, ta im je mogućnost pružena. U manjim grupama se nastavilo diskutirati o svim ovim pitanjima.

Nakon što je ovaj dio sastanka završio, članovi udruge diskutirali su  o preostaloj točki dnevnog reda.

Po pitanju članstva, jasno je da postoje dvije skupine: povratnici i iseljenici. Omjer članstva – 40% članova povratnici –  60% iseljenici. Izloženo je stanje blagajne koje će se članstvu detaljno izložiti na godišnjoj skupštini.

Pod zadnjom točkom dnavnog reda, raznom donijeta je odluka da će se iz udruge i dalje tražiti moguća rješenja za osobe koje su pogođene retroaktivnom potražnjom. Uz to, upravno tijelo će i dalje raditi na širenju informacija i članstvu.

Sljedećih dana članovi udruge dobiti će dopis u kojima će biti predložen datum godišnje skupštine.

Zaključak ovog sastanka je da su se slični skupovi trebali održati mnogo ranije. Zakonske izmjene i nadopune koje se tiču iseljeništva, moraju se dijeliti ne samo putem medija nego i ovakvim putem – skupovima na koje će se pozivati iseljenici i povratnici.

Od iznimne je važnosti da se i dalje gradi veza između iseljenika, povratnika i državnih tijela u čemu će svoj udio sasvim sigurno imati i udruga  IPU -Iseljenici, povratnici i useljenici.