Izlet članova u Zagorje

Iako i nije laka misija privući na izlet članove koji se nalaze i izvan granica domovine, pozivu na izlet Upravnog odbora Udruge IPU odazvalo se 15 članova koji su na izletu u Zagorje imali priliku upoznati se međusobno, diskutirati o važnim pitanjima za povratnike i Hrvate s boravkom izvan granica domovine. Uz to, ponudila se također prilika upoznati domaće poduzetnike, obitelj Tadić, vlasnike tvornice namještaja Grading u Bedekovčini i vidjeti što sve ovi uspješni poduzetnici nude.
Ponukana pozitivnim utiscima i kvalitetnim radom ovih vrijednih ljudi, s misli vodiljom “Kad već možemo kupiti kvalitetan hrvatski proizvod, idemo ovu vijest širiti”, izlet u Bedekovčinu inicirala je Ruža koja je ponudu Gradinga upoznala tokom prilikom proljetnog izleta Kluba Švicaraca.

Domaćini susreta, Jadranka i Borislav Tadić i ovaj put su bili izuzetno gostoljubivi. Članove udruge ugostili na obiteljskom ranču u Orehovici, gdje se pružila prilika uživati u prirodi i prekrasnom pogledu na Zagorje. Uz degustaciju vrhunskog vina vinarije Bodren  iz Huma na Sutli, gosti su posluženi domaćim delicijama.

Članovima su na dolasku zahvalili inicijatori i osnivači udruge – predsjednik Zlatko Jambrešić i tajnica Ruža Studer. Predsjednik je tom prigodom, zbog zdravstvenih razloga dao ostavku te zahvalio svima na dosadašnjoj potpori. Naglasak je stavio na važnu ulogu udruge koja je uspijela postići da porezna reforma obuhvati inozemne mirovine. Predsjednik u odlasku udrugu će i dalje podržati u djelovanju kao član. “Mnogi iseljenici i povratnici nisu svjesni koliko smo toga kroz udrugu, uz poreznu reformu još odradili.  Udrugu moramo i dalje graditi jer će pitanja i problema za iseljenike i povratnike uvijek biti,” rekao je između ostalog Zlatko.

Uz oporezivanje inozemnih mirovina, što je 2016. godine bio razlog osnivanja udruge, mnogobrojni povratnici bili su tokom prošle godine suočeni s problemima zbog nedostatka kvalitetnih informacija vezanih uz zdravstveno osiguranje za povratnike iz Švicarske. Budući da je uz djelovanje udruge usko povezan i portal Moja Domovina gdje se u rubrici “Korisne informacije” nude važne informacije vezane uz sveopća pitanja iseljenika i povratnika, mnogi se s pitanjima jave i tim putem, najčešće kad su u određenim problemima i kad ne znaju na koju adresu se trebaju javiti.

“Sva ta javljanja govore nam da je problema za hrvatsko iseljeništvo i povratnike bilo, da ih ima i da će ih uvijek biti. Iseljenicima i povratnicima potrebno je mjesto na kojem će pronaći razumijevanje i odgovore na njihova pitanja. Namjera nam je širiti članstvo udruge i na tom će se intenzivnije raditi,” kazala je Ruža, koja je dobila zadatak sazvati sljedeću skupštinu na kojoj će se birati novo upravno tijelo.

Druženje je nastavljeno ručkom u Bedekovčini i obilaskom salona u kojem su članovi udruge imali priliku vidjeti što sve Grading nudi.

Zahvalu na gostoprimstvu domaćinima Borislavu i Jadranki Tadić izrazili su uz predsjednika udruge Zlatka Jambrešića i svi ostali članovi, od kojih su mnogi odlučili upravo u Bedekovčini potražiti namještaj za svoj dom.

Svi koji se žele informirati o djelovanju udruge ili postati članom, mogu to učiniti putem maila iseljeniciipovratnici@gmail.com .

Izlet u Bedekovčinu srpanj 2018.